Naturopatija

NATUROPATIJA (tudi naravna medicina, naravno zdravljenje) je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči samoozdravitve.

Termin naturopatija pomeni prisluhniti naravi, slediti poti narave z namenom doseči zdravje. Namen naturopatije je torej celostni pristop, ki stremi k temu, da se zmanjša vnos kemičnih proizvodov na minimum,  upošteva se ravnovesje energetskega, psihološkega in telesnega nivoja in z različnini metodami deluje na vseh treh omenjenih nivojih. Naturopatija želi vspostaviti ravnotežje v sistemu človek in je usmerjena v zdravje, v človeški potencial. Dela na vzroku in ne na posledici, simptomu, saj se naturopat skoncentrira na osebo in njegovo zgodbo, ne pa na bolezen, diagnozo. Ne osredotoča se na bolezen ali posamezne dele telesa, temveč ta starodavni pristop k zdravju upošteva osebo kot celoto, pri čemer pripisuje velik pomen tudi vplivu okolja, v katerem posameznik živi in deluje. Poseben poudarek daje na povezavo med umom, telesom in duhom. Naturopatske metode skušajo spodbuditi moč samozdravljenja organizma.

Naturopatija kot metoda naravnega zdravljenja se uporablja že nekaj stoletij, Evropski parlament pa jo je kot poklic priznal že leta 1997.

Jana Novak ponosna na svojo diplomo in nova znanja.

Jana Novak je novembra 2020 z odliko diplomirala iz Naturopatije in psihosomatske podpore na inštitutu Jean Monnet v Bruslju, saj je uspešno zaključila še eno usposabljanje – šolo za evolutivno naturopatijo v Novi Gorici. Naturopatija je disciplina, ki k zdravju in dobremu počutju prispeva na naraven način, to pomeni z uporabo naravnih hom eopatskih pripravkov, oligomineralov in manualne obravnave.

Zakaj obiskati naturopata in kakšna je njegova vloga?

Naturopat nima moči, da bi lahko kogarkoli pozdravil; lahko samo pomaga pri razumevanju težav in ponovnem vzpostavljanju ravnovesja v telesu ter ustvarja pogoje, da lahko vitalna sila posameznika uravnovesi njegov sistem.

 • Zmanjša porabo zdravil.
 • Uporablja naravne homeopatske pripravke za krepitev telesa in duha.
 • Dela na vzroku in mehanizmu simptomatike (išče potencial).
 • Celostni pristop, da  poskrbite za vaše zdravje na naraven in čim bolj celosten način.
 • Naturopat pristopi na energetskem, psihičnem in fizičnem nivoju.

Delo naturopatov ne posega v zdravniški poklic, saj ne postavlja diagnoz in ne posega v potek zdravljenja ali ljudi od tega odvrača!

Cilj naturopatske medicine je celostno zdravljenje telesa in duše.

Naturopatija želi vzpostaviti ravnotežje v sistemu človeka in je usmerjena v zdravje, v človeški potencial. Njegov cilj je podpreti temeljne vzroke bolezni  – ne le zaustaviti simptomov, saj se naturopat skoncentrira na osebo in njegovo zgodbo. Glavna vodila naturopatije so vzročnost, iskanje vzrokov na simptomatiki. Vzrok neprijetnega simptoma lahko tiči v določenem nepravilnem delovanju enega od organov, lahko je emocionalni, lahko socialni, vezan na družbeno okolje ali določene travme iz otroštva, lahko pa je splet vsega navedenega.

Pri izbiri naturopatov morate biti previdni, izberite takšnega, ki mu boste lahko zaupali. Nikakor in nikoli pa pri resnih bolezni ne odklanjajte uradnega zdravljenja!

Naturopati delujejo po načelu, da ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo. Pomembno je ravnovesje med telesom, umom in duhom. Upoštevajo zdravilno moč narave in naravnih izdelkov. Telesu želijo vrniti ravnotežje. Nikakor ne želijo škodovati, zato pazijo, da ne potlačijo starih simptomov in s tem odpirajo pot novim. Človeka obravnavajo kot celoto. Obravnavajo ga kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega. Stranke, ki poiščejo pomoč se pouči naj same prevzamejo odgovornost za svoje zdravje. Učijo jih zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja, preventiva pa je glavno načelo naturopatije. Svoje izkušnje in dobro počutje prenašajo na stranke, da bi dosegle zdravo in srečno življenje.

Pri svojem delu se po uvodnem spoznavanju klienta, odločijo s katerimi terapevtskimi tehnikami in naravnimi pripomočki ter sredstvi pristopijo  k obravnavi. Delo  ne zajema le pogovora in svetovanja ampak tudi tretmaje, kot sta Kraniosakralna obravnava (KST) in Akupunktna masaža po dr. Penzlu (APM), biopsihokvantistiko in podporo s homeopatskimi pripravki in oligoelementi. Do danes so s svojim znanjem pomagali že veliko klientom. Nikakor naturopatskega zdravljenja ne uporabljajo, ko gre za nujne primere ali težave, ki zahtevajo obisk bolnišnice, kot je na primer večja operacija. Prav tako na  strankah ne izvajajo terapije namesto običajne medicine za resne bolezni, kot so rak in bolezni srca. Naturopatija je lahko koristna skupaj s sodobno medicino in mnoge te metode omogočajo telesu, da aktivira mehanizme samozdravljenja. Vsekakor v svojem bistvu ni škodljiva. Zavzema se za holistično in celostno gledanje osebe ter zajema vse potrebne aspekte za zdravljenje.

Vsak človek je individum. Je zgodba zase, zatorej je primerno, da se ga čim bolj celostno obravnava. Terapijo oziroma število potrebnih obiskov se sproti določa, saj je prilagojena na vsakega posameznika posebej, glede intenzivnosti pritiskov, stopnje težav…

Na  katerih področjih so lahko doseženi uspehi? 

 • težave prebavnega sistema,
 • težave gibalnega aparata,
 • težave urogenitalnega trakta,
 • bolečine malih in velikih sklepov
 • alergije in intolerance,
 • glavoboli, migrene,
 • težave z glasilkami,
 • nespečnost,
 • izgorelost, oslabelost, kronična utrujenost,
 • tesnoba in strahovi, stiske, depresija,
 • urološke težave,
 • ženske težave (menstrualne težave, menopavza…),
 • moške težave (težave s prostato,…)

Za obravnavo oseb  z diagnosticiranimi psihiatričnimi motnjami ali odvisnostmi nismo usposobljeni.

Naturopatske metode in tehnike nimajo stranskih učinkov, lahko pa se, predvsem po začetnih obravnavah, pojavi kratkotrajno poslabšanje simptomov, utrujenost, občutki toplote ali mraza, vse to so le odzivi na obravnavo in večinoma hitro izzvenijo.

To ne predstavlja nobene nevarnosti, je samo znak, da je bila izbira metod pravilna in da se organizem odziva na informacije, ki so sprožile premik iz utečenih škodljivih vzorcev.

Nobeno alternativno zdravljenje ne bi smelo biti nadomestilo za bolezni, ki potrebujejo medicinsko obravnavo. Alternativne oblike se uporabljajo kot dopolnilo k dobremu počutju in ravnovesju, lahko tudi k osebnemu in duhovnemu napredku.

APM-akupunktna masaža po Penzlu

APM je terapevtska metoda, ki temelji na principih tradicionalne kitajske medicine, katera se izvaja brez iglic.

Bistvo APM-a je ukvarjanje z vzroki za nastanek motenj v organizmu in celostna obravnava, ne pa samo zdravljenje simptomov.

Torej, če želimo odpraviti težavo pri samem vzroku je potrebno očistiti in uravnovesiti energijski sistem.

Obravnava se izvaja s pomočjo medeninaste palčke s katero odpiramo meridiane (energetske poti po katerih se pretaka življenjska energija) in stimuliramo akupunkturne točke, na ta način uravnovešamo energijski obtok, ki je nadrejen vsem ostalim sistemom v telesu.

Cilj je, da pomagamo telesu sprožiti samozdravilni proces, energijsko ravnovesje in s tem dobro počutje.

Kot smo že omenili gre tukaj za celostno zdravljenje. APM masaža dobro deluje pri težavah s hrbtenico malimi in velikimi sklepi, izboljšanje prebave in presnove, izboljšanje krvnega obtoka in pritiska, migrenah, živčnih obolenjih, dihalnih težavah, nespečnost, urološke in ginekološke težave…lahko pa  zaradi stresa in tempa v katerem živimo  potrebujemo samo  relax obravnavo, da se sprosti glava in vsi miselni procesi v njej…

Veliko krat je možno, da nam težave povzroča določena brazgotina, katero smo že zdavnaj pozabili, da jo imamo (padci v otroštvu, slepič, poporodna brazgotina, artroskopija pred leti,  tattoo-ji, pirsingi..) vse to lahko moti energetski pretok in ravno s palčko to mesto brazgotine deblokiramo.

Na samem začetku se pregleda statiko telesa, ker prav zamik medenice nam povzroča neprijetne težave v drugih sklepih (koleno, kolk, gleženj)ali pa bolečine v vratu, ramenih, lopaticah, spodnjem delu hrbta in križa. Zato po nekaj obravnavah s samo palčko oz.kombinacijo z ročno masažo sledi sproščanje medenice –SI križno črevničnega sklepa.

Apm masaža je neboleča in primerna za vse starostne skupine (od dojenčkov do starostnikov, nosečnice po 3.mesecu)

Vsak proces zahteva svoj čas, tako tudi APM ni čarovnija ali protibolečinska tabletka.  Vsako telo je individualno in se odziva v svojem ritmu. Regeneracija se zgodi v vsakem primeru, če pa oseba ni pripravljena na premik, se sprememba ne bo zgodila.

CEPM taping

Trakovi in barve so čudoviti podporni tretmaji pri rehabilitacijah ter športnih aktivnostih. Čudovita podpora na telesnem in energetskem nivoju pri okrevanju in boljšem počutju. Pri CEPM tapingu upoštevajo smer meridianov, pomen barv in funkcijo mišic, torej 3 funkcije v enem. Trakovi v različnih barvah so čudovit podporni tretma pri rehabilitacijah in športnih aktivnostih, največkrat uporabljeni kot podpora pri Akupunktni masaži po Penzlu – delo na meridianih, ki se s trakovi dodatno podpre. CEPM taping pripomore tudi k ponovni vzpostavitvi energetskega in psihičnega ravnovesja.

Trakovi lahko zmanjšajo bolečino, aktivirajo telesne sisteme v procesu samozdravljenja, vplivajo na mišice, dajejo stabilizacijo, vplivajo na cirkulacijo, omogočajo gibljivost, so rahla limfna masaža.

Kranio sakralna facilitacija

Kranio sakralna obravnava (v nadaljevanju KST) je manualna tehnika, ki sodi med komplementarne pristope zdravljenja. KST je pristop, ki s pomočjo ročnih aplikacij vpliva na prostorske razmere v organizmu. KST ustvarja možnost za boljšo komunikacijo, integracijo in funkcijo. KST igra pomembno vlogo, dotik, s pomočjo katerega lahko nudimo podporo in pomagamo pri avtokorekciji. Pri izvajanju KST se mehek dotik facilitatorja poglobi v telo klienta in potuje po hidravličnem kranio – sakralnem sistemu. KST izboljšuje gibljivost lobanjskih šivov (sutur), elastičnost fascij in čvrste vezivne opne (dure mater) ter vpliva na boljšo izmenjavo snovi v ventrikularnem in venskem obtoku. KST izkorišča naravno življenjsko energijo, ki je bila zaradi različnih škodljivih dejavnikov »blokirana«. Facilitator s pomočjo rok zazna mesta v telesu, kjer je življenjska sila ujeta v tkivu in ji pomaga najti prehod. KST je komplementarni pristop, ki s svojimi mehkimi mobilizacijskimi tehnikami spodbujaja notranji zdravilni potencial klienta. V KST zaupamo v samozdravilne sposobnosti organizma in podpiramo tiste procese, ki jih izbere organizem sam in nam jih subtilno nakaže med obravnavo. Posebnost KST je obravnava lobanjskih kosti vključno z ustno votlino.

Kranisakralna obravnava deluje sproščujoče na celoten organizem, zato je zelo dobrodošla tehnika pri težavah, ki so povezane, na primer, s stresom, poškodbami ali hormonskimi neravnovesji:

 • bolečine v hrbtu, vratu, ramenih,
 • mravljinčenje v rokah, nogah ali drugje na telesu,
 • glavobol,
 • vrtoglavica,
 • utrujenost,
 • tesnoba,
 • nespečnost,
 • razdražljivost,
 • vročinski oblivi,
 • bruksizem (škrtanje z zobmi) in druge.
Potek likvorja (vir: www.bcstrieste.it)

Biodinamični kranio sakralni pristop

Biodinamski pristop kranio sakralne obravnava se poslužuje nežnega in ljubečega dotika za delo z naravnimi silami, ki organizirajo našo formo in naš način delovanja.

Kraniosakralna biodinamika temelji na izvirnem delu osteopata dr. W. G. Sutherlanda, njegovi intuiciji in spoznanju v začetku 19. stoletja. Ugotovil je, da lobanjske kosti izražajo neko gibanje. Na podlagi tega začetnega spoznanja je kmalu razumel, da je v resnici to nežno, subtilno gibanje prisotno v celem telesu in predstavlja primarni izraz našega zdravja. Ko je pogledal globlje v naravo teh ritmov, je spoznal, da prav te ritmične sile, ki so prisotne v svetu narave, omogočajo življenje in napajanje naše fiziologije. Te sile ustvarjajo, vzdrtžujejo in zdravijo naša telesa v vsakem stadiju našega življenja, od spočetja do smrti. Poleg tega obstaja osnovno “polje mirovanja”, ki je osnova vsem tem silam, polje nemanifestirane realnosti v srčiki naše najgloblje narave, izpod vsega kar počnemo.

V biodinamski obravnavi se najgloblje “ozdravljenje” zgodi, ko se uspemo ponovno povezati s to srčiko bitja in to je bistvenega pomena.

Facilitator (izvajalec, operater) biodinamske kranio sakralne terapije zaznava prisotnost in kvaliteto teh subtilnih ritmov in v katerih delih telesa so se ti ritmi ustavili, pridušili, omejili ali zgostili. S svojimi prefinjenimi palpatornimi sposobnostmi lahko omogoči, da se ta subtilna ritmična gibanja izrazijo in s tem povečajo sposobnost telesa, da se samo uravna in samo ozdravi. Vse to se zgodi preko nežnega dotika, ki spodbuja ponovno pojavljanje subtilnih gibanj in njihovo integracijo. Poleg tega lahko prisotnost facilitatorja, ki je globoka in jasna, prezrcali te iste kvalitete na klienta in mu pomaga prebuditi njegove možnosti spreminjanja. Ključ do tega je vzpostavitev pogojev, kjer se klient počuti dovolj varnega in ima zadosten dostop do lastnih resursov, da se lahko sprosti in dovoli uravnavanje na fizičnem in mentalnem nivoju. Vse to tudi pomeni, da facilitator preneha z izvajanjem vnaprej določenih protokolov in tehnik, ampak da je sposoben slediti naravnim prioritetam zdravljenja, ki se nakažejo.

Kraniosakralna biodinamika je disciplina manualne (ročne) pozornosti (mindfulness), ki temelji na zavestni pozornosti do bitja v telesu, lahko jo definiramo kot pravi Michael Shea “kindfulness” ali sočutna in prijazna prisotnost. Moderna znanost dokazuje, da so človeški živčni sistem in srčno-žilni sistem veliko bolj nagnjeni k empatiji, sočutju in nesebični ljubezni, kot stresu in travmi. Umetnost in znanost dotikanja nekoga s tako veliko mero empatije, sočutja in nesebične ljubezni je tisto, kar se v izobraževanjih kraniosakralne biodinamike dandanes skuša najbolj razvijati. V relaciji nudenja pomoči se daje največjo pozornost ustvarjanju zaupanja in varnosti med facilitatorjem in klientom, glede na to, da današnji klient živi v družbi, ki je osnovana na strahu, njegovo telo je ves čas pod stresom in zgleda nezmožno upravljati s stresom ali integrirati travme, katerim je povsod in ves čas izpostavljeno.

Biodinamski pristop je usmerjen na zaznavanju Dinamičnega mirovanja (Dynamic stillness) in na posledične učinke na srednji val (Mid tide) in dolgi val (Long tide): počasni in globoki ritmi, ki organizirajo bolj površinski ritem in so prinašalci prirojene namere zdravja. Ti ritmi se manifestirajo od embrionalne faze dalje in spremljajo razvoj in organizacijo človeškega bitja v projektu zdravja.

Termin »biodinamski« je bil uporabljen s strani nemškega embriologa Erica Blechschmidta, ko je opisoval fluidne sile znotraj embria (zarodka), ki organizirajo in urejajo. Biodinamika pomeni integriteta, celovitost. Z vidika teorije biodinamske kranio sakralne terapije, integriteta ni neka teorija, ampak je gibanje Primarnega Dihanja (Primary Respiration). Kot nam pravi Blechschmidt, beseda biodinamika izraža lastnost bistvenega, esencialnega ali “originalnega, izvornega”, ki se pojavi v zarodku še preden se razvijejo posamezni deli in ta integriteta ostane stalna celo življenje. S pomočjo sinhronizacije s Primarnim Dihanjem se lahko vzpostavi stik s to integriteto in se jo ponovno uravnoteži.

Biodinamski pristop se osredotoča na vzpostavitev stika z močmi zdravja in na spodbujanje teh moči in ne toliko na osredotočanje na težavo neke osebe. Usmerja se na zaznavanje globljih in počasnih ritmov in tokov vitalne energije Primarnega Dihanja, ki predstavljajo temeljno izraznost našega zdravja in vitalnosti. S pomočjo dotika, ki ni usmerjen, ampak služi podpori, globokemu poslušanju in zaznavanju ter ustrezne prisotnosti, pride do ponovne vzpostavitve s temi naravnimi ritmi v prid ponovnemu ravnotežju.

Facilitator kraniosakralne biodinamike se poda v zavestno poslušanje osebe in s tem generira polje sprejemanja in podpore, znotraj katerega lahko s pomočjo lastnih specifičnih metodologij in veščin vpliva na sile, ki onemogočajo izražanje zdravja.

Facilitator s pomočjo dotika dlani posluša, kaj se dogaja v telesu osebe in na ta način ugotovi in deluje na morebitne napetosti in bolečine. Fizične in čustvene travme, stres in podobno, predstavljajo vedno neko motnjo v svobodnem izražanju tekočin v telesu. Ne glede na stanje v katerem se znajdemo, resursi zdravja so vedno prisotni in se lahko razvijejo, priplavajo na površje samo iz stanja “mirovanja”, stanja, ki prikliče naš izvorni potencial. Facilitator podpre proces klienta v smislu, da zagotavlja okolje varnosti in zaupanja. Klient prejme ustrezne pogoje, da lahko predela svoj lasten proces zdravljenja, se zave in integrira spremembe, ki se pojavijo.

Diafragma

Podpora s cetnimi esencami

Bachove cvetne esence je v tridesetih letih prejšnjega stoletja razvil angleški zdravnik Edward Bach. Prepoznal je 38 osnovnih čustvenih stanj, posameznemu čustvenemu stanju pa je pripisal ustrezno cvetno esenco, ki preoblikuje negativno mišljenje, čustvovanje in vedenje v pozitivno. Uporaba Bachovih cvetnih esenc temelji na prepričanju, da lahko okrepijo naše notranje ravnovesje in duševno trdnost. Tako lahko hitreje prevzamemo pobudo in pričnemo samozdravljenje, kar je vidno kot hitrejše samostojno ozaveščanje negativnih osebnostnih lastnosti in njihovo preobražanje v pozitivne osebnostne lastnosti.

Pomaga nam pri premagovanju negativnih čustvenih stanj, kot so:

 • strah,
 • žalost,
 • obup,
 • anksioznost,
 • občutek krivde,
 • samokritičnost,
 • ljubosumje,
 • negotovost,
 • malodušje in mnoga druga.

Cvetne esence ozdravijo naša negativna čustvena stanja, z njihovo pomočjo se nam povrne naša notranja moč, kar pripomore k okrevanju in ozdravljenju.

Osrednje vodilo terapije z Bachovimi cvetnimi esencami je enostavna uporaba in dostopnost vsem ljudem. Pomemben del zdravljenja je klientovo zavedanje, zakaj jemlje določeno esenco, saj mu to pomaga, da samega sebe bolje spozna in spremeni način razmišljanja v bolj pozitivno smer.

Avstralske cvetne esence so dragocena dediščina aboriginske medicine. Esence nas podprejo, da na subtilnem nivoju vstopimo v kontakt s samim seboj in nam omogočijo razvoj zavesti z namenom soočenja s specifičnimi čustvenimi, psihološkimi, in fizičnimi stanji. Cvetne esence delujejo kot katalizator čustvenih in mentalnih sprememb s spodbujanjem zavedanja naših stanj. Podpora z avstralskimi esencami je primerna za fizične, čustvene in mentalne odzive, ki preprečujejo, da bi zaživeli kvalitetno in srečno življenje ter v polni meri realizirali svoj potencial. Med avstralskimi esencami najdemo kar 69 različnih individualnih esenc. Ugotovljeno je bilo, da ima skupna in hkratna uporaba različnih individualnih esenc sinergično delovanje, ciljano na razrešitev fizičnih, čustvenih in psiholoških neprijetnosti s katerimi se srečamo v določenih situacijah.

Pomagajo vam razvijati:

 • intuicijo,
 • moč,
 • kreativnost,
 • pogum,
 • samozavest,
 • moč,
 • predanost,
 • optimizem.

Podpora s fitoterapijo (gemoderivati)

Gemoterapija, imenovana tudi fitoembrioterapija, je metoda bioterapevtskega dreniranja organizma s pomočjo izvlečkov brstičev in popkov različnih dreves in grmičevja.

Uporaba svežih brstov in mladih poganjkov je bistveni del gemoterapije; poleg tega, da vsebujejo vitamine, oligoelemente in minerale, brsti in mladi poganjki vsebujejo več nukleinskih kislin in rastnih hormonov kot drugi deli rastlin.

Primarna vloga te zeliščne naturopatske terapije je razstrupljanje tkiv, v katerih so se nakopičile odpadne snovi zaradi okvare izločevalnih procesov v telesu, zaradi vpliva onesnaženosti okolja, slabe prehrane in sodobnega načina življenja. Zarodna tkiva rastlin, ki vsebujejo fitohormone, se s postopkom maceracije prenesejo v pripravke za gemoterapijo. Ko jih posameznik zaužije, le-ti delujejo na organe in organske sisteme in nežno spodbujajo in pospešujejo izločanje, sintezo beljakovin, razstrupljanje in regeneracijo tkiva.

Diatezna Fitoterapija ima pristop, ki teži k ponovnemu uravnoteženju človeškega sistema, ki mora biti nujno celovit holisitčni pristop. Potrebujemo torej nek globalni sistem, ki vpleta sodelovanje treh aspektov in ne zanemarja nobenega od njih: energetski, psihični, fizični. V skladu s kompleksnim pristopom alternativne medicine se gemoderivati pogosto uporabljajo v mešanicah ali kombinacijah ali pa skupaj z zeliščnim tretmajem in oligoterapijo. Gemoderivati imajo torej pomembno vlogo pri drenaži organizma, poleg tega pa se pogosto uporabljajo tudi simptomatično ali sistemsko kot dodatek homeopatiji in drugim celostnim pristopom.

Cilj floriterapije je, da ponovno vzpostavi harmonijo telesa in duha, deluje pa na mentalnem, fizičnem in duhovnem nivoju. Cvetne esence s svojimi vibracijami oz. energijo spodbujajo vitalno moč osebe oziroma sposobnost samozdravljenja. Obravnava s floriterapijo predstavlja vstop v dinamičen proces, razmislek o vsem, kar v našem življenju ne deluje. Iskanje prave cvetne esence predstavlja pogled navznoter, spoznavanje samega sebe. Cvetne esence delujejo zelo subtilno in harmonizirajo celotno osebnost.

Podpora z diatezno oligoterapijo (oligoelementi)

Oligoterapija izboljša metabolizem in razstrupljanje organizma. V terapiji se uporablja raztopino elementov v sledeh z namenom, da se izboljša encimsko delovanje. Oligoterapija se zelo dobro kombinira z drugimi komplementarnimi tehnikami, predvsem z gemoterapijo in homeopatijo, s čimer se poveča njihova učinkovitost in skrajša čas, ki je potreben za ponovno vzpostavitev homeostaze. Oligoterapija izboljša pretok življenjsko pomembnih ionov v celico in iz nje. Elementi v sledeh so ionizirani – vsebujejo električni naboj. Ionizacija omogoči hiter prehod preko celične membrane v notranjost celice, kjer se ion veže na ustrezni receptor, tako da celica sprejme natanko tisti mineral, ki ga potrebuje.

Pri oligoterapiji se elemente v sledeh nerazredčene nakaplja direktno pod jezik, pri čemer se takoj absorbirajo v krvni obtok. Minerale v sledeh se izbira glede na simptomatiko in psihofiziološko konstitucijo osebe.

Oče oligoterapije Jacques Ménétrier je opredelil štiri organske osnove, ki so povezane s posameznimi elementi v sledeh. Te osnove je imenoval diateze. Diatezo lahko opredelimo kot celostno anamnezo osebe s skupnim načinom reagiranja v času in prostoru. Diateze ustrezajo določenim telesnim značilnostim, ki jih opredeljujejo fizične, čustvene in intelektualne značilnosti posameznika.

Poznamo štiri osnovne diateze, peta diateza pa je stanje, ki se pojavi v času dolgotrajnega stresa in neravnovesja. Posameznik ima lahko karakteristike vseh štirih diatez, vendar je vedno ena dominantna.

 1. PRVA DIATEZA JE ALERGIČNA ALI ARTRITIČNA. Osebe s prvo diatezo so nagnjene pretežno k težavam alergijskega izvora. Oligoelement oziroma katalizator prve diateze je mangan (Mn).
 2. DRUGA DIATEZA JE HIPOSTENIČNA ALI ARTROTUBERKULARNA. Pri osebah druge diateze se pojavljajo težave zaradi splošnega pomanjkanja odpornosti, predvsem na področju dihal, prebavil in sečil. Katalizator druge diateze je mangan-baker (Mn-Cu).
 3. TRETJA DIATEZA JE DISTONIČNA ALI NEVROARTRITIČNA. Pri osebah tretje diateze prevladujejo težave, vezane na psihična stanja ter težave na področju sečil in rodil. Katalizator tretje diateze je mangan-kobalt (Mn-Co).
 4. ČETRTA DIATEZA JE ANERGIČNA. Za osebe četrte diateze je značilno, da imajo malo energije in počasen metabolizem. Katalizator četrte diateze je baker-zlato-srebro (Cu-Au-Ag).

PETA DIATEZA JE DIATEZA, V KATERO PREIDEJO VSE OSEBE V STANJU NERAVNOVESJA, NEPRILAGOJENOSTI. To ni prava diateza, saj ne opredeljuje psihofizioloških značilnosti posameznika, temveč izraža učinke dolgotrajnega stresnega vpliva na regulacijske mehanizme organizma. Katalizator pete diateze je cink-baker (Zn-Cu) za težave na osi hipotalamus-hipofiza-skorja nadledvične žleze/spolne žleze (urološke ali ginekološke težave), oziroma cink-nikelj-kobalt (Zn-Ni-Co) za težave na osi hipotalamus-pankreas (težave, povezane z metabolizmom).

Energetsko psihološki prijemi

(DELO NA EMOCIJAH IN PREPRIČANJIH)

NOTRANJI OTROK – vsako potovanje spoznavanja notranjega otroka, vzpostavljanje stika z njim in ozaveščanje njegove energije odkrije problematike. To so rane iz otroštva, ki so zaznamovale naše življenje in nas naredile odrasle kakršni smo danes. Te boleče teme ostajajo globoko vtisnjene in še vedno negativno vplivajo na odraslo življenje, vse dokler ne začnemo zares upoštevati namena, da želimo ozdraviti, se osvoboditi in za naše dobro spremeniti. Če želimo biti srečni, imamo le eno pot: transformirati svoj ego, porušiti to strukturo, ki omejuje naše telo in zamegljuje naš um. Da to naredimo imamo le en način: poglobiti se v KORENINE, tja kjer se je struktura oblikovala in ponovno vse zgraditi od začetka. Delovati moramo tam, kjer se je vse začelo. Ozdraviti ranjenega notranjega otroka pomeni torej zase izbrati drugačno življenjsko pot. Pot na kateri ne bomo več prisiljeni rasti na podlagi ran in trpljenja. Ko bomo enkrat ozdravljeni, ne bomo želeli več le preživeti, temveč bomo izkusili kaj pomeni ŽIVETI svoje življenje.

DELO NA PREPRIČANJIH – s posebnimi tehnikami in vodenimi nalogami ter delu na sebi lahko klient odpravi negativne vzorce in prepričanja, ki ga v življenju omejujejo. Sčasoma lahko spremeni vrednote in tako doseže večji mir, radost in ljubezen do sebe in drugih ter posledično doseže ravnovesje celotnega sistema, telesa, čustev, uma in duha.

EMOCIONALNI DIALOG Z BIOPSIHOKVANTISTIKO – faze obravnave:

 1. Prvi kontakt in izgradnja odnosa.
 2. Opredelitev problema (simptomi, motnje, konflikti).
 3. Dogovor glede ciljev.
 4. Prepoznanje perceptivno – reakcijskega sistema, ki vzdržuje problem.
 5. Načrtovanje in strategije za spremembo.
 6. Zaključek obravnave.

BioPsihoKvantistika je veda, ki upošteva multidimenzionalnost človeka in se sooča s težavami na celosten način (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti, 2016).

Rodila se je kot potreba po preseganju pozitivističnega pristopa medicinske znanosti, zmanjšanju prekomerne/nepotrebne uporabe zdravil, razumevanju vzrokov, ki so pripeljali do simptoma in težav, poseganju po drugačnih orodjih, ko pozitivistična logika odpove, obravnavi človeka skozi tridimenzionalni pristop “biopsihokvantistike” (Biopsihokvantistika, Celica, tkiva in patologija, Natale Petti, 2016).

BIO pristop v biopsihokvantistiki dojema človeka in biološke reakcije na dogodke v življenju kot etape v njegovem evolutivnem razvoju. Upošteva biokemijske interakcije, ki v določenih pogojih ne dovolijo, da bi se telo tako strukturno kot funkcionalno povrnilo v ravnotežje (BioPsihoKvantistika – 5LB, Natalle Petti,2016).

BIO pristop nam pove, kako reagira človeško telo na zunanje dražljaje, ki jih zaznava kot grožnjo. Osvetli nam biološke motive za specifično reakcijo organizma in nam razloži, kaj ga žene, da pri istem dražljajureagira vedno na isti način(Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti).

Psihologija je znanost, ki proučuje vedenje in mentalne procese. Zanimajo jo notranje dinamike individuuma ter dinamike v odnosih z njegovim okoljem (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

PSIHO pristop v biopsihokvantistiki upošteva mehanizme, ki pripeljejo ljudi do pomnjenja dogodkov in vzorcev, ki so odgovorni za specifične reakcije na specifične dogodke. Ti vzorci so odgovorni za psihološko doživljanje, ki vpliva na identifikacijo. Dogajanje v psihi pomaga pri pripisovanju pozitivnega ali negativnega predznaka nekemu izkustvu (BioPsihoKvantistika – 5LB, Natalle Petti,2016).

Če neko vedenje prekomerno ponavljamo in ga vtisnemo vase kot vzorec, je možno, da bo kreiralo idealne nevropsihološke pogoje do te mere, da se bodo pri poizkusu dolgoročnega pomnjenja CŽS pojavile genske variante, ki negativizirajo tiste, ki so odgovorne za fenotip, pri čemer simulirajo, da delujejo kot zaščitni dejavnik (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

Kvantistika (kvantna fizika) je teorija v fiziki, ki se je uveljavila v prvi polovici 20. stoletja in nadgrajuje klasično fiziko pri razlagi fenomenov črne luknje, fotoelektričnega efekta, specifične toplote trdih teles, spektra in stabilnosti atomov (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

BiopsihoKVANTISTIKA nam ponuja razumevanje, da smo “zgrajeni” iz frekvenc in da smo rezultat ritma in pulzacij, ki nam vlivajo življenje. Frekvence interferirajo med seboj z namenom, da oblikujejo organske forme, ki jih zaznavamo kot organe oz. naše telo. V resnici smo del morfološkega polja, v katero so “potopljeni” naši organi, telo, misli, naš jaz (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

Človekova misel potuje z desetkratno hitrostjo svetlobe. Pri teh hitrostih ne obstajajo prostor, čas in teža. Isti mehanizem se potrdi, ko nekaj opazujemo. Med opazovanjem oddajamo fotone/delce, ki potujejo hitreje kot svetloba (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

Kvantna terapija lahko izzove energetsko stimulacijo celega organizma s pomočjo bio signalov, ki na ta način povečajo vitalno nihanje celic in s tem podprejo procese samozdravljenja. Umetno ustvarjanje magnetnega polja zemlje ter radiacija infrardeče in rdeče svetlobe soncalahko povrneta padec potenciala.

Ohranjanje naših celic v magnetnem polju s frekvenco, ki je značilna za njihovo preživetje in pravilno replikacijo, pomeni postaviti temelje za njihovo boljšo biologijo (Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

Značilnosti biopsihokvantistike kot holistinega pristopa, ki naslovi potrebe in večplastno strukturo človeškega bitja:

 • interpretativna metoda bioloških in psiholoških vzrokov težav (bolezni);
 • strateški sistem intervencij z namenom spreminjanja kognitivnih shem, ki so odgovorne za težavo (bolezen);
 • uporaba naravnih sredstev in frekvenčne informativne metode, ki lahko stimulirajo 
morfološko polje za indukcijo ponovnega ravnotežja v vsakem telesnem sistemu ali tkivu(Biopsihokvantistika, Integrativni model, Natale Petti,2016).

Klasifikacija simptomatike na osnovi petih bioloških zakonov-BIO LOGIKA

Pri obravnavi simptoma bomo morali biti najprej in predvsem zmožni natančno ugotoviti:

 1. v katerem organskem tkivu se kaže simptom,
 2. kateremu izmed štirih izvornih tkiv pripada vpleteno tkivo,
 3. kateri možganski predel oživčuje določeno tkivo,
 4. v kateri fazi programa SBS se v tem določenem tkivu kažejo ugotovljeni simptomi.

Iz tega sledi pomembna dodana vrednost, ki jo je mogoče uporabiti v zdravniški in terapetvski praksi. V resnici se bo tudi terapija pokazala v novi razsežnosti, v kateri bo natančna diagnoza (očiščena neznanstvenih prepričanj, povezanih z »boleznijo«) skupaj z natančno čustveno ustreznostjo (temelječo na nadvse osebni zaznavi, na »biološkem čutu« tega, kar doživlja posamezna vpletena oseba) omogočila kolikor mogoče učinkovito medicinsko-terapevtsko posredovanje, ob popolnem upoštevanju tako načinov obnašanja kot posebnih načinov zaznavanja lastnih virov osebe, ki prosi za pomoč.